• 1. Қауіпсіз тағамдарды таңдау. Көптеген тағамдар, мысалы, жемістер мен көкөністер шикі күйінде тұтынылады, ал басқалары өңделмеген түрде жеуге қауіпті. Мысалы, шикі сүтті емес, әрқашан пастерленген сүтті сатып алыңыз. Әсіресе, сүт және ет өнімдерін жеке саудагерлерден сатып алу қауіпті. Өнімдердің жарамдылық мерзімін, қаптамалардың бүтіндігін тексеріңіз. Шикі түрде тұтынылатын тағамдар (көкөністер, жемістер, шөптер) жақсырақ қайнаған сумен мұқият жууды талап етеді.


• 2. Тамақты мұқият дайындаңыз. Көптеген шикі тағамдар, негізінен құс еті, ет және шикі сүт жиі қоздырғыштармен ластанған. Пісіру (қуыру) процесінде бактериялар жойылады, бірақ тағам өнімдерінің барлық бөліктеріндегі температура 70 ° C жетуі керек екенін есте сақтаңыз.
• 3. Пісірілген тағамды кешіктірмей жеңіз. Пісірілген тағам бөлме температурасына дейін салқындаған кезде, онда микробтар көбейе бастайды. Бұл күйде неғұрлым ұзақ болса, тағамнан улану қаупі соғұрлым жоғары болады. Қауіпсіз болу үшін тағамды пісіргеннен кейін бірден жеп қойыңыз.
• 4. Тамақты ұқыпты сақтаңыз. Егер сіз тағамды уақытынан бұрын дайындап қойсаңыз немесе тамақ ішкеннен кейін қалғанын сақтағыңыз келсе, оны ыстық (60°C немесе одан жоғары) немесе суық (10°C немесе одан төмен) сақтау керек екенін есте сақтаңыз. Балаларға арналған тағамды мүлде сақтамаған дұрыс. Тамақтан улануға әкелетін жиі кездесетін қателік - тоңазытқышта көп мөлшерде жылы тағамды сақтау. Шамадан тыс жүктелген тоңазытқыштағы бұл тағам толығымен тез суымайды. Тағамның ортасы тым ұзақ жылы болған кезде (температура 10°С жоғары), микробтар аман қалады және адам денсаулығына қауіпті деңгейге дейін тез көбейеді.
5. Пісірілген тағамды жақсылап қыздырыңыз. Бұл сақтау кезінде азық-түлікте өсуі мүмкін микроорганизмдерге қарсы ең жақсы қорғаныс (тоңазытқышта сақтау микробтардың өсуін тежейді, бірақ оларды өлтірмейді). Тағы да, тамақтанар алдында тағамды жақсылап қыздырыңыз (оның қалыңдығындағы температура кем дегенде 70 ° C болуы керек).
6. Шикі және пісірілген тағамдардың жанасуын болдырмаңыз. Дұрыс дайындалған тағам шикі тағаммен байланысқанда ластануы мүмкін. Мысалы, шикі және қайнатылған (қуырылған) құс етін пісіру үшін бір кесу тақтасы мен пышақты пайдалана алмайсыз. Бұл тәжірибе өнімдердің қайта ластануының және олардағы микроорганизмдердің көбеюінің ықтимал қаупіне, кейіннен адам улануына әкелуі мүмкін.
• 7. Қолыңызды жиі жуыңыз. Тамақты дайындамас бұрын және пісіру процесіндегі әрбір үзілістен кейін қолыңызды мұқият жуыңыз - әсіресе нәрестені ауыстырған болсаңыз немесе дәретханада болсаңыз. Балық, ет немесе құс еті сияқты шикі тағамдарды ұстағаннан кейін басқа тағамдарды ұстамас бұрын қолыңызды қайтадан жуыңыз. Ал егер қолыңызда жұқтырған сызат (жара) болса, тамақ дайындауға кіріспес бұрын міндетті түрде таңып немесе таңғышты жағыңыз. Сондай-ақ, үй жануарлары - иттер, мысықтар, құстар - көбінесе сіздің қолыңызбен тағамға түсуі мүмкін қауіпті микроорганизмдердің тасымалдаушылары екенін есте сақтаңыз.
• 8. Ас үйді таза ұстаңыз. Тағам оңай ластанатындықтан, тағам дайындау үшін қолданылатын кез келген бет мүлдем таза болуы керек. Әрбір тағам қалдықтарын, үгінділерді немесе дақтарды микробтардың ықтимал резервуары ретінде қарастырыңыз. Ыдыстарды сүртуге арналған сүлгілерді күн сайын өзгерту керек. Үстелдерді, едендерді өңдеуге арналған шүберектерді күнделікті жуып, кептіру керек
9. Тамақты жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғаңыз. Жануарлар көбінесе тамақ улануын тудыратын қоздырғыштарды тасымалдайды. Өнімдерді сенімді қорғау үшін оларды тығыз жабылған банкаларда (контейнерлерде) 
10. Таза суды пайдаланыңыз. Таза су ішу үшін де, тамақ дайындау үшін де қажет. Судың сапасына күмәніңіз болса, оны тағамға қоспаңыз немесе ішер алдында қайнатыңыз.
Осы қарапайым ережелерді сақтау көптеген денсаулық проблемаларын болдырмауға, жіті ішек инфекцияларынан қорғауға көмектеседі. Соңғы уақытта ішек инфекцияларының көпшілігі жеңіл, сондықтан кейбір науқастар дәрігерге бармайды, көбінесе өзін-өзі емдейді. Және бұл қауіпсіз емес. Сонымен қатар, әрбір науқас адам басқаларға қауіпті болуы мүмкін екенін есте ұстауы керек.
• Сондықтан ішек ауруларының алғашқы белгілері пайда болған кезде науқас адам дәрігермен кеңесу керек!